KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "İKÖ Daha da Güçlenmeli ve Sorunlara Çözüm Üretebilir Hale Gelmeli"

07.09.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyelerin Ankara'daki misyon şefleri için bir iftar yemeği verdi. İftara, 32 ülke temsilcisi iştirak etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'ndeki iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, İslam Konferansı Örgütü üyesi ülkelerin temsilcileriyle bir arada bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İslam Konferansı Örgütü'nün 40. Kuruluş Yıl Dönümü

Konuşmasında İslam Konferansı Örgütü'nün 40. kuruluş yıl dönümünün kutlandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Bu süre zarfında şöyle bir geriye dönüp baktığımızda, insanlığın karşılaştığı sorunların çeşitlendiğini, ihtilafların azalmadığını tam tersine artarak derinlik kazandığını üzüntüyle görüyoruz. Açlık, yoksulluk, doğal afetler ve iklim değişikliği gibi sorunların getirdiği zorluklar bir yandan tüm toplumları ekonomik ve sosyal alanda zorlarken, terör eylemleri ile etnik, din ve mezhep çatışmaları da giderek yaygınlaşmaktadır. Değerli kaynaklar savaşlarda israf edilmektedir. Bu sorunlardan İKÖ coğrafyası da ziyadesiyle nasibini almaktadır. Bu olumsuz gelişmeler, ülkelerimizin uluslararası alanda beraber hareket etmesinin ve aramızdaki dostluk ve kardeşlik bağlarının daha da kuvvetlendirilmesinin önemini bir kez daha teyit etmektedir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, böyle bir tablo karşısında, İslam dünyasının ortak paydasını teşkil eden barış ve hoşgörü temelinde, demokrasinin, refahın, istikrarın ve barışın gelişmesi yolundaki ortak hedeflere ulaşılmasında İKÖ'nün önemli bir rol üstlenebileceğine inandığını kaydetti.

Kurulduğu günden bu yana, her alanda önemli mesafe alan İKÖ'nün daha da güçlenmesi ve Orta Doğu başta olmak üzere İKÖ ülkelerinin ve İslam toplumlarının karşı karşıya kaldığı sorunlara etkin çözümler üretebilen bir yapıya kavuşturulması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, İKÖ'nün reform sürecinin bu amaca hizmet yolunda önemli bir adımı oluşturduğunu belirtti.

Türkiye, Yeni İKÖ Şartı'nı İmzalayan İlk Ülkelerden Biridir

Cumhurbaşkanı Gül, İKÖ'deki reform sürecinin yeni Şart'ın kabulüyle "taçlandığını", ülkemizin, bu süreci kuvvetle desteklediğini ve Kampala'da yapılan İKÖ Dışişleri bakanları toplantısında yeni İKÖ Şartı'nı imzalayan ilk ülkelerden biri olduğuna dikkat çekti.

Tüm İKÖ ülkelerinin reform sürecine destek vermelerinin örgütün uluslararası gelişmeler çerçevesinde etkisi ile bu gelişmeler karşısında daha fazla sorumluluk alma ve yönlendirici olma özelliğini artırması açısından önem taşıdığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin, İKÖ'nün uluslararası dinamikleri ve gelişmeleri yönlendirici rolünü pekiştirmek üzere yapıcı katkılarını sağlamaya devam edeceğini ifade etti.

İSEDAK'ın Önemi

İKÖ coğrafyasında ihtilafların çözümü için, İslam ülkelerinin her düzeyde girişimlerde bulunmaları gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü, "Eğer ortak sorunlarla mücadele edeceksek, herkesin elini taşın altına koyması da gerekecektir. Bu çerçevede, ülkelerimizin çabalarının ve kaynaklarının kurumsal bir çatı altında birleştirilmesi de önem taşımaktadır. Bu noktada, malumunuz olduğu üzere başkanlığını yürüttüğüm İSEDAK'ın, ülkelerimizin küresel alanda siyasi ve ekonomik gücünün arttırılmasına sağlayabileceği olumlu katkıya dikkatinizi çekmek istiyorum."

Cumhurbaşkanı Gül, bu yıl, İSEDAK'ın da 25. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağını belirterek, 5-7 Kasım 2009 tarihleri arasında düzenlenecek İSEDAK toplantılarının, 25. yıl dönümüne yakışır şekilde üst düzey bir faaliyetle taçlandırılacağını da sözlerine ekledi. Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, İKÖ Yürütme Komitesi üyesi ülkelerin Devlet Başkanları düzeyinde 9 Kasım'da İstanbul'da düzenlenecek bir "Ekonomi Zirvesi"nde bir araya gelmelerinin planlandığını, toplantının en yüksek düzeyde onurlandırılmasından büyük memnuniyet duyacağını kaydetti.

İftara Katılan İKÖ Ülkesi Ülkeler

Cumhurbaşkanı Gül'ün verdiği iftar yemeğine; Umman,Tacikistan, Kuveyt, Kırgızistan, Azerbaycan, Ürdün, Suudi Arabistan, Cezayir, Katar, Yemen, Filistin, Malezya, Bangladeş, Mısır, Arnavutluk, Nijerya, Somali, Kazakistan, İran, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan, KKTC, Libya, Irak, Fas, Suriye, Türkmenistan, Bosna Hersek, Senegal, Tunus ve Sudan ülkelerinin misyon şefleri katıldı.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı