Prag'da Türk-Çek İş Konseyi Toplantısı

30.04.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Prag'da Türk-Çek İş Konseyi Toplantısı


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmî bir ziyaret için bulunduğu Prag'da temaslarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Gül, Prag temaslarının ikinci gününde ilk olarak Emauzy Anıtı'na çelenk koydu, daha sonra Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nda gerçekleştirilen Türk-Çek İş Konseyi Toplantısı'na katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, toplantıda yaptığı konuşmada Prag`ın, Avrupa kıtasında ticaret yollarının kesiştiği bir noktada bulunduğunu kaydederek, Türkiye`nin Çek Cumhuriyeti ile siyasi, ekonomik ve ticari alanlar başta olmak üzere, ilişkilerini her yönde geliştirme konusunda kararlı olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, Çek Cumhuriyeti`nin Türkiye`nin AB üyeliğine verdiği destekten duyduğu memnuniyeti de ifade etti.

Ticaret Hacmi 260 Milyon Dolardan 2 Milyar Dolara

İki ülke ekonomilerinin son yıllarda kaydettiği gelişmelere dikkati çeken Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Çek Cumhuriyeti`nin küresel ekonomik krizin olumsuzluklarından nispeten az etkilenen ülkeler arasında yer aldığını bildirdi.Cumhurbaşkanı Gül Türk-Çek ikili ticari ilişkilerinin olumlu yönde geliştiğini, iki ülke arasında 2000 yılında 260 milyon dolar düzeyinde olan ikili ticaret hacminin, 2008 yılında 2 milyar dolar seviyesine ulaştığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, önümüzdeki dönemde, kalkınma ve altyapı projeleri bakımından her iki ülke pazarındaki mevcut potansiyelin Türk ve Çek iş adamlarınca cesaretle değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek, iş adamları ve girişimcilerin, yalnızca Türkiye ve Çek Cumhuriyeti'nde değil, üçüncü ülke pazarlarında da iş birliği yaparak başarılı sonuçlar elde edebileceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Klaus: "Türkiye'nin AB'ye Girmesi AB'yi Güçlendirir"

Çek Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Klaus da konuşmasında, Türk ekonomisinin dünya ekonomisinde 37. sıradan 17. sıraya yükseldiğini ilk kez burada duyduğunu ve çok şaşırdığını ifade ederek, "Kendime ev ödevi veriyorum; acaba Çek nüfusu Türkiye nüfusu kadar olsaydı, biz dünya ekonomisinde kaçıncı sırada olurduk?" dedi.

Çek Cumhuriyeti`ne Türkiye`den yapılacak bir sonraki ziyarette Türk ekonomisinin dünya ekonomisi sıralamasında daha yükseğe çıkmış olmasını dileyen Klaus, Türkiye`nin AB`ye üyelik sürecine desteğini de yineleyerek, "Türkiye'nin AB'ye girmesi AB'yi ve AB ekonomisini güçlendirecektir" dedi. Cumhurbaşkanı Gül toplantının ardından, Çek Başbakanı Topolanek'in Liechtenstein Sarayı'nda onuruna verdiği öğle yemeğine katıldı.

 

             

       

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı