KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül'den Forum Değerlendirmesi: 'Farklılıkları Buluşturan Toplantı'

16.03.2009
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5. Dünya Su Forumu kapsamında düzenlenen Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, toplantıya gösterilen büyük ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 100’ü aşkın ülkeden parlamenterlerin, yerel yöneticilerin; iş dünyasının, bilimsel ve akademik çevrelerin, sivil toplum örgütlerinin ve sendikaların temsilcilerinin de bulunduğu 20 binin üzerinde katılımcının Dünya Su Forumu için İstanbul’da bulunduğunu belirtti.

İlk Kez Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi

Forum kapsamında İstanbul’da bir ilki gerçekleştirerek devlet ve hükümet başkanları olarak bir araya geldiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, zirvenin, su konusundaki müşterek siyasi iradenin en üst düzeyde yansıtılması, forum çalışmalarına daha fazla görünürlük kazandırılması bakımından da faydalı olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, forumun önümüzdeki yıllarda gerek Türkiye için, gerek uluslararası camia için önemli bir dönüm noktası, farklılıkları birleştiren ve buluşturan bir toplantı olarak hatırlanacağını da sözlerine ekledi.

“Ev Sahibi Ülkelerde Su Politikalarında Önemli Gelişmeler Yaşanıyor”

Toplantıların ardından, Foruma ev sahipliği yapan tüm ülkelerde, su politikalarında önemli gelişmeler, değişimler yaşandığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye açısından da olumlu sonuçlar doğuracağı inancını dile getirdi.

Kyoto Protokolü’nün İmzalanması

Türkiye’nin KYOTO Protokolü’nü imzaladığını hatırlatan ve Türkiye’de çevre bilincinin giderek arttığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olan Türkiye’nin, sadece kendi sınırları içinde kalan sorunlarla ilgilenen ülke olmaktan çıktığını, küresel sorunların çözümüyle ilgili çabalarının ve katkısının giderek arttığını kaydetti.

Toplantıda, sudan dolayı ortaya çıkacak sorunlara dikkat çekildiğini, bu sorunların aşılması için temel prensiplerin belirlenmesi ve siyasi iradelerin ortaya konması yönünde kararlar alındığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, toplantının sonunda tüm dünyaya ortak bir çağrı yapıldığını duyurdu.

Suyun Birleştiriciliğinde İnsanlık İçin Ortak Çalışmalar

Cumhurbaşkanı Gül, suyun, problemlerin ve kavgaların odağı olmaması; suyun birleştiriciliği çerçevesinde tüm dünya ülkelerinin iş birliği ve insanlık için ortak çalışmalar yapması gerekliliğini, toplantıda öne çıkan konular olarak değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, sorular üzerine, sınır aşan sular konusunun, sadece Türkiye’nin değil, tüm dünya ülkelerinin konusu olduğunu hatırlatarak, Türkiye’nin sular konusunda iş birliği ve diyalog anlayışına sahip olduğunu kaydetti.

Su Ticareti Konusu

Türkiye’nin su ticareti yapıp yapmaması gerektiğine ilişkin bir soru üzerine Cumhurbaşkanı Gül, su ticaretinin bilimsel ve felsefi platformlarda da tartışma konusu olduğuna işaret etti.

Cumhurbaşkanı Gül, kişi başına yıllık 1700–1800 metreküp su tüketen Türkiye’nin, kişi başına 10 bin metreküp tüketen su zengini ülkelerle karşılaştırıldığında sanıldığının aksine fakir olduğunu kaydetti ve Türkiye’de denize dökülen nehirlerin sularının değerlendirilmesi konusunda da projelerin varlığına dikkat çekti.

Konuklar Onuruna Akşam Yemeği

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, zirveye katılan konuk devlet ve hükümet başkanları onuruna Dolmabahçe Sarayı’nda bir akşam yemeği verdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı