KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Gün, Hep Beraber Hareket Etme Günüdür"

19.12.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı`na katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül, Sheraton Otel'de düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, toplantının küresel ekonominin tarihî bir süreçten geçtiği dönemde Ankara'da yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak ortaya çıkacak görüşlerden faydalanılacağına olan inancını dile getirdi.

1929'dan bu yana en büyük ekonomik kriz ile karşı karşıya bulunulduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, ABD ve AB'nin finans merkezlerinde başlayan krizin bütün dünyayı etkilediğini belirtti. Cumhurbaşkanı Gül, ABD'de yapılan araştırmaların 2009 yılının sonunda ekonomide iyimserliğin başlayacağını ortaya koyduğunu aktardı.

Küresel Krizin Sebepleri

Cumhurbaşkanı Gül, yaşanan ekonomik krizin en önemli sebeplerinin; küresel makro ekonomik dengesizliklerin oluşturduğu aşırı kredi genişlemesi ve gelişmiş ülkelerdeki finans sektörünün yeteri kadar denetlenmemesi olduğunu, bu durumun birçok ideolojik tartışmaları da gündeme getirdiğini belirtti.

"Herkes Birbirine Sıkı Şekilde Kenetlenmeli"

Sermaye piyasalarında 25 trilyon dolarlık bir kayba sebep olan krizin Türkiye'yi ilgilendirmemesinin mümkün olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Krizin yüksek büyüme performansı gösteren Türkiye gibi ülkeleri etkilememesini, bizim tamamıyla krizin dışında kalacağımızı düşünmek mantıklı olamaz. Öyle büyük bir dalga var ki siz dışa açılmışsınız; dünya ekonomisi ile bütünleşmişsiniz; geminiz bu deniz içinde yerini almış. Uzaktan gelen dalgalar Türkiye gemisini de dalgalandırmaya başladı. Burada önemli olan Türkiye gemisi sağlam mı, değil mi? Veya bu gemi sallanırken masalar, ranzalar, tabaklar dökülmesin diye hangi tedbirlerin alındığı ve herkesin birbirine sıkı bir şekilde kenetlenip kenetlenmediğinin önemli olduğu kanaatindeyim" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül ekonomik krizde, ulusal ve uluslararası dayanışma ve iş birliğinin önemini vurgulayarak sözlerini; "Eğer herkes, ‘gün hep beraber el birliği içerisinde hareket etme günü' demezse hep beraber kaybederiz" şeklinde sürdürdü. Cumhurbaşkanı Gül, bu çerçevede bir taraftan uluslararası boyuttaki iş birliğine katılmanın, diğer taraftan da içeride gerekli tedbirleri almanın; bunların sendikalar, iş dünyası ve bütün kesimlerle görüşülerek yapılmasının önemini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, IMF ile görüşmelerin başlamasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bunun kısa ve orta vadedeki dış finansal konulardaki belirsizlikleri giderme açısından katkısı olacağını kaydetti.

Gerekli tedbirlerin alınarak, en süratli ve doğru şekilde uygulanması şartıyla, panik havasının yayılmaması gerektiğinin önemine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, psikolojinin bozulması durumunda tüketimin kısılacağı ve bundan da en çok üretenlerin, ardından çalışanlar ve sendikaların etkileneceğini söyledi.

"Türkiye Krizi İyi Bir Ortamda Karşıladı"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin ekonomik krizi birçok ülkeye göre iyi bir ortamda karşıladığını, ancak gerekli önlemlerin de alınmasının önemli olduğunu bildirerek, "Gemimiz sağlam ama dalgalar eğer geminin içindeki her şeyi dökerse, tabaklar, masalar kırılırsa, o zaman gemi istediği kadar sağlam olsun. Geminin içerisindeki sarsıntının vereceği zararlara karşı tedbiri muhakkak almak lâzım" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, son yıllarda kamu maliyesinde sağlanan disiplin, bankacılık reformu, özelleştirmedeki başarılı gelişmeler, temel sektörlerin rekabete açılmış olması, dalgalı kur politikası ve özellikle de AB ile müzakere sürecinin başlamış olmasının Türkiye'yi dışarıda ve içeride gururlandırdığını, öte yandan bu tedbirlerin gemiyi sağlamlaştırdığını ifade etti.

Diğer yandan kriz nedeniyle emtia ve petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün cari açığa olumlu katkısı olacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, ihracat açısından da ürün ve pazar çeşitliliği bulunan Türkiye'nin, sürecin iyi idare edilmesi halinde, krizden ilk çıkan ülkelerden olacağını dile getirdi.

AB Politikası

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB ile müzakerelere başlamasının kolay olmadığını, değişim ve yenileşme sürecinin, bu standartları yakalamış olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye tarafından da yakalanması gerektiğini aktardı. Türkiye'nin AB politikasını sürdürmesinin Avrupalıdan çok kendi işine yaradığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, AB'nin bazı uygulamaları ile inandırıcılığını, itibarını sarstığını, Türkiye'nin bunlarla uğraşmayarak, süreci devam ettirmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Bu süreçte, Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri ve demokratikleşme konusunda yapması gerekenler bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, AB standartlarını geçerli kılmak ve halklar arasında yakınlaşma sağlamak gerektiğini bildirdi.

"Sizin Başarılarınız Türkiye'nin Başarılarıdır"

Cumhurbaşkanı Gül, sözlerinin sonunda Cumhurbaşkanlığı süreci içinde iş dünyasına verdiği önemi vurgulayarak, "Sizin başarılarınız Türkiye'nin başarılarıdır" dedi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı