KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Türkiye ile Bulgaristan'ın Bölgesel Konulardaki Dayanışması Örnek Niteliğindedir"

16.12.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov onuruna Çankaya Köşkü'nde akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanı Gül yemekte yaptığı konuşmada, Bulgaristan ile komşuluk münasebetleriyle pekişen köklü ve kuvvetli bağlar olduğunu bildirerek, dost ve müttefik ülkeler olarak, başta Karadeniz ve Balkanlar olmak üzere, önemli bölgesel iş birliği süreçlerinde ortaklık ve dayanışma içinde bulunulduğunu söyledi.

"Türkiye'nin AB'ye Tam Üyelik Hedefi ile İş Birliği Artacaktır"

Türkiye'nin kararlılıkla takip ettiği Avrupa Birliği'ne tam üyelik hedefinin de ilişkilere ilave iş birliği olanakları ve yeni bir ivme kazandıracağını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Bu iş birliği ruhu ve anlayışıyla, Nabucco örneğinde olduğu gibi, Avrupa açısından büyük önem taşıyan enerji ve ulaştırma projelerinin başarıyla hayata geçirilmesi için birlikte gayret sarf ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Bulgaristan ile iş birliği ve dostluğun siyasi, ekonomik, ticari, toplumsal ve kültürel konularda, sağlam temeller üzerinde geliştiğini aktardı. Cumhurbaşkanı Gül, iki ülkenin son iki yılda ikiye katlanarak 5 milyar dolara ulaşan ticaret hacminde temel hedefin, yakın gelecekte 10 milyar dolara ulaşmak olduğunu belirtti.

Küreselleşen dünyada yeni ekonomik sıkıntıların, terörizm gibi sınır aşan tehditlerin, iklim değişikliğine bağlı sorunların ve farklı kültürler arasında yaşanabilecek bir çatışma senaryosunun tüm ülkelerin gündeminde ön sıralarda yer aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu nedenle çatışma ve gerilim noktalarının bertaraf edilmesinin, sorunların barışçı yollardan çözülmesinin, çevremizde bir istikrar, güvenlik ve refah kuşağı oluşturulmasının önemine işaret ederek, bunun da ancak bölgesel ve uluslararası iş birliğiyle mümkün olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, Karadeniz Ekonomik İş Birliği, Güneydoğu Avrupa İş Birliği Süreci, Bölgesel İş Birliği Konseyi gibi oluşumların bu bağlamda önemli araçlar olduğunu dile getirerek, "Türkiye ve Bulgaristan'ın bölgesel iş birliği süreçlerinde sergiledikleri yakın temas ve dayanışma örnek oluşturacak bir nitelik taşımaktadır" dedi.

Türkiye – Bulgaristan İlişkilerinde, Türk Asıllı Bulgaristan Vatandaşlarının Rolü

Kültürel kutuplaşma riskinin ciddiyetini koruduğu, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve tarihsel ön yargıların zaman zaman iç siyasi gerekçelerle istismar edildiğinin üzülerek görüldüğünü bildiren Cumhurbaşkanı Gül, bu tür girişimlere karşı koyulması gerektiğini, genç nesillere geleceği yapıcı bir anlayışla inşa etmeleri için uygun bir ortam sağlamanın ortak görev ve sorumluluk olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki ilişkilerin gelişmesinde Türk asıllı Bulgaristan vatandaşlarının oynadığı role de dikkat çekerek, "Onların bu güzel ülkenin gelişmesine katkıda bulunmaya ve Türkiye ile Bulgaristan arasında oluşturdukları dostluk köprüsüyle ilişkilerimizi perçinlemeye devam etmeleri en samimi arzumuzdur" dedi.

"Türkiye, AB'ye Güç Katacak"

Türkiye'nin, Avrupa'nın tarihi, siyasi ve kültürel coğrafyasının ayrılmaz bir parçası olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizin sağlayacağı stratejik derinliğin, Avrupa Birliği'nin küresel bir role ve ağırlığa sahip olmasına imkân vereceğini, Türkiye'nin genç ve eğitimli nüfusu ve dinamik ekonomik yapısının, Avrupa'nın ekonomisine güç ve etkinlik katacağını ifade etti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı