KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov Çankaya Köşkü'nde

16.12.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Bulgaristan Cumhurbaşkanı Georgi Parvanov, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak Ankara'ya geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Parvanov'u Çankaya Köşkü'nde resmî törenle karşıladı. İki ülke millî marşlarının dinlenmesinin ardından baş başa görüşen Cumhurbaşkanı Gül ve Cumhurbaşkanı Parvanov, daha sonra ikili ilişkiler ile bölgesel ve uluslararası konuların ele alındığı ve bu alanlardaki ilave iş birliği olanaklarının değerlendirildiği heyetler arası görüşmelere başkanlık etti.

 

 

NATO Bünyesinde Müttefiklik, AB İçinde Ortaklık

Cumhurbaşkanı Gül, heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Parvanov ve beraberindeki heyeti Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Türkiye ve Bulgaristan, bölgemizde barış, istikrar, güvenliğe önemli katkılarda bulunmakta; iyi komşuluk münasebetlerini NATO bünyesinde müttefiklik, AB içinde ortaklık ilişkileriyle taçlandırmaktadırlar" diyen Cumhurbaşkanı Gül, Cumhurbaşkanı Parvanov ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde, ikili ilişkilerin ayrıntılı şekilde gözden geçirildiğini ve iş birliğinin daha da güçlendirilmesi imkânları üzerinde durduklarını söyledi.

İki ülke arasında siyasi, ekonomik ve kültürel konularda olumlu gelişmelerin meydana geldiğini görmekten memnuniyet duyduklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, önceki yıllarda oluşturulan hedeflere varıldığını, özellikle ticaretin 5 milyar dolara ulaştığını, yatırımlar konusunda olumlu gelişmeler meydana gelmesine rağmen, yapılabilecek çok şey olduğunu tespit ettiklerini aktardı.

"Türkiye ile Bulgaristan Birbirini Destekliyor"

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Bulgaristan'ın enerji konularına ve bu konudaki iş birliğine önem verdiklerini, Türkiye`nin Rusya'dan, Bulgaristan üzerinden gaz aldığını, Nabucco projesinin gerçekleşmesi durumunda da Türkiye üzerinden Bulgaristan ve Avrupa'nın birçok ülkesine enerji sevkiyatının gerçekleştirileceğini söyledi.

Uluslararası platformlarda Türkiye ile Bulgaristan'ın birbirini desteklediğini görmekten de büyük bir memnuniyet duyduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin komşularla ilişkilerine önem verdiğini ifade etti.

"Bu Ziyaret İki Ülke Arasında Yeni Hedefler Oluşturacak"

Cumhurbaşkanı Gül, Türk asıllı Bulgar vatandaşlarının Türkiye ile Bulgaristan arasındaki dostluğun gelişmesi ve pekişmesine katkıları olduğuna da dikkat çekti.

Ziyaretin Türkiye ile Bulgaristan arasında yeni hedefler oluşturacağını, bu hedeflerin daha çok ekonomik iş birliği ile ilgili olacağını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, günü geldiğinde hedeflerin hepsinin gerçekleşeceğine olan inancını ifade ederek, bunun için siyasi iradenin mevcut olduğunu vurguladı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov da yaptığı açıklamada, Türkiye ile Bulgaristan arasındaki dinamik diplomatik ilişkilerin sonuçlarının görülmeye başladığını ve ticaret hacminin 1 milyar dolardan 5 milyar dolara çıktığını ifade etti.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Parvanov, Nisan ayında Bulgaristan da gerçekleştirilecek olan Enerji Forumu'na Cumhurbaşkanı Gül'ü davet ettiğini de sözlerine ekledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı