KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Afganistan ve Pakistan İstanbul'da Buluştu

05.12.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Afganistan ve Pakistan İstanbul'da Buluştu


İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye-Afganistan-Pakistan İkinci Üçlü Zirvesi sona erdi.

3. İstanbul Forumu Sonunda Alınan Kararlar

Zirve kapsamında, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Afganistan Ticaret ve Sanayi Odaları ile Pakistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu temsilcileriyle yaptıkları "3. Afganistan, Pakistan ve Türkiye Arasında Ekonomik İş Birliği İçin İstanbul Forumu" sonunda aldıkları kararları, Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai ve Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari'ye aktardı.

Türkiye'nin katkılarıyla, Afganistan ve Pakistan'da özel sektörün geliştirilmesi için kalkınma projelerine odaklanan forumda, üçlü ekonomik ilişkileri geliştirme potansiyeline sahip pilot projeler tartışıldı ve ülkeler arasındaki diyalogun önemi vurgulandı. Pakistan'da, belirlenecek alanlarda sanayi bölgeleri kurulmasına yönelik projeler için girişimlerde bulunulmasına karar verildi. Projelerin başarıyla hayata geçirilebilmesi için, elektrik santrali inşası da dahil olmak üzere alt yapı ve kapasite artırımı alanlarındaki ihtiyacın önemi vurgulandı. Belirli bölge ve sektörler için fizibilite çalışmalarının ilerletilmesi amacıyla ilgili bölgelere teknik misyon gönderilmesi, teknik misyonlara yardımcı olmak üzere daimi bir teknik heyet kurulması ve dördüncü toplantının daha sonra belirlenecek bir tarihte İslamabad'da düzenlenmesi kararlaştırıldı.

 

"Bölgemizdeki Sorunlara Sahip Çıkıyor, Çözüm Yolunda İlerliyoruz"

Gerçekleştirilen heyetler arası görüşmelerden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Gül, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Afganistan ve Pakistan'ın Cumhurbaşkanlarını ve heyet üyelerini zirve nedeniyle İstanbul'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Üç ülke arasında, tarihten gelen dostluk bağları bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, görüşmelerde siyasi, ekonomik ve güvenlik ile ilgili konuların ve iş birliği konularının kapsamlı olarak ele alındığını belirtti.

Zirvede sadece beyanların ifade edilmediğini, devletlerin kurumları arasında da en iyi çalışma ortamlarının kurulduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Gül; "Özellikle terörle mücadelede iş birliğine verdiğimiz önemi beyan ettik ve bu çerçeve içerisinde, beraber geçen hafta Mumbai'de meydana gelen terör olayını şiddetle kınadık. Yakında üç ülkenin parlamentolarındaki dışişleri komisyonları üçlü bir toplantı yapacaklar. Eğitim dahil, askerî iş birliği imkanları gerçekleştirilecek. Uyuşturucu ile mücadele konusunda yine iş birliği yapılacak. TOBB başkanlığında üç ülkenin ticaret ve sanayi odalarının müşterek katılımıyla İstanbul Forumu çerçevesinde ekonomik kalkınma ile ilgili düzenli çalışmalar yapılacak. Bununla ilgili sunumlar yapılmıştır zaten. Yapılan hazırlıklar bize sunulmuştur. Dışişleri müsteşarlarından oluşturulan ortak çalışma grubu güven artırıcı çalışmalarına devam edecektir. Bununla şunu gösteriyoruz ki, bizler kendi bölgemizle ilgili sorunlara cesaretle sahip çıkma, bunları çözme yönünde diyalog kurma, inisiyatif alma iradesini gösterdik. Bunun önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.

Konuk Cumhurbaşkanları

Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamasının ardından sorulara geçildi. Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai, Mumbai'deki saldırıların terörle mücadeleye bakışını değiştirip değiştirmediği yönündeki soruyu; "Biz terörle güçlü bir şekilde mücadelemizi sürdürüyoruz. Onlara karşı bakışımız daha önce de bu şekildeydi ve bu şekilde olmaya devam edecektir" diyerek yanıtlarken, Pakistan Cumhurbaşkanı Zardari terör nedeniyle Pakistan ve Afganistan arasındaki ilişkilerin zarar görüp görmediği yönündeki bir soruyu; "Dışişleri bakanlarımız bir araya geldi ve ortak bir strateji geliştirme konusunda çalışmaya başladılar. Ortak mekanizma da kuruluyor ve bu konuda alt komite çalışmaları sürdürülüyor. Kurumsal düzenlemeler ne olabilir, daha somut önlemler ne olabilir daha detaylı şekilde konuştuk. Detaylı iş birliği konusunda bilgi alışverişinde bulunduk" şeklinde yanıtladı.

Terörle Mücadele Kapsamında İş Birliği

Zirvede kabul edilen ve basına dağıtılan yazılı açıklamada ise üç cumhurbaşkanının güvenlik, istikrar ve barış ile ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesine yönelik taahhütlerini yinelediği belirtilerek, bölgedeki tüm ülkelerin toprak bütünlüğü, birliği ve egemenliğine saygı gösterilmesi, korunması ve desteklenmesinin yanı sıra, diğer devletlerin içişlerine müdahale etmeme ve içişlerine karışmama ilkelerine uyulması gerektiğini tekrar teyit ettikleri kaydedildi.

Liderlerin, terörle mücadele kapsamında iş birliğinin güçlendirilmesi yönündeki kararlılıklarını da dile getirdiklerinin vurgulandığı açıklamada, farklı seviyelerde yapılandırılmış ve kapsamlı diyaloğun devam ettirilmesi, askerî eğitim dahil üzere üçlü askerî iş birliği, terör ve uyuşturucuyla mücadelede geliştirilmiş güvenlik iş birliği, enerji projeleri, ulaşım koridorları, mümkün olan her alanda tamamlayıcılık özelliklerinden faydalanmak suretiyle Afganistan ve Pakistan'da organize sanayi bölgelerinin kurulması, eğitim, sağlık ve meslekî eğitim alanlarında çeşitli sosyo-ekonomik projelerinin hayata geçirilmesi konularında mutabakata varıldığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra, konuk cumhurbaşkanları onuruna Esma Sultan Yalısında bir akşam yemeği verdi.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı