KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Kardeş Halkların İş Birliği Sağlam Bir İradeyle Güçleniyor"

21.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Kardeş Halkların İş Birliği Sağlam Bir İradeyle Güçleniyor"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul'da gerçekleşen Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi Parlamento Başkanları Birinci Konferansı'nın açılışına katıldı.

Konferans açılış konuşmasına, bu tarihî anı yaşamaktan duyduğu heyecan ve gururu ifade ederek başlayan Cumhurbaşkanı Gül, coğrafi mesafelere karşın soy, kültür, din ve tarih ortak paydasında buluşan kardeş halklar olarak, iş birliğimizin sağlam bir iradeyle güçlendiğini, ortak değerlerimizin korunduğunu vurguladı.

 

 

"Bu Zirveler Bölge Barışı İçin Gönül Birliğidir"

Cumhurbaşkanı Gül, ülkeler arasındaki iş birliğini geliştiren ve sağlamlaştıran bu zirvelerin aynı zamanda, uluslararası ve bölgesel gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunulmasına da imkân sağladığını belirterek, bu kardeşlik bağının kimseyi hedef almadığını, aksine bütün bölgenin barış, istikrar ve refahını gözeten bir gönül ve akıl birliği olduğunu kaydetti.

Zengin kaynakları ve stratejik konumu nedeniyle Türk dünyasına ev sahipliği yapan bu coğrafyanın tüm dünyanın dikkatini çektiğini, bu nedenle bölge ülkelerinde yaşanan gelişmelerin önümüzdeki günlerde uluslararası kamuoyunun gündeminde ilk sıralarda olacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, şimdiye dek yapılan projelerin mevcut dayanışmayı güçlendirmesiyle, gelecekte yapılabileceklerin daha da net görüleceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül, bölgedeki aşırı akımlar, terörizm, silah ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi tehditlerin sınır aşan niteliğinin de iş birliğini gerekli kıldığına dikkat çekerek, "Bölgemizin beşeri potansiyeli ve tabii zenginlikleri, akılcı politikalarla ve dayanışmayla birleştiğinde tüm sorunların aşılmasına imkân verecek boyuttadır. Türkiye de, tabiatıyla bu tehditlerle mücadelede kardeş ülkelere destek sağlamaya devam edecektir" dedi.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğine seçilmesine verilen samimi destek için bir kez daha teşekkür eden Cumhurbaşkanı Gül, BM'de yalnızca Türkiye'nin değil, Türkî Cumhuriyetlerin de temsil edileceğini ifade ederek, uluslararası ve bölgesel toplantılarda oluşturulacak dayanışmanın tezlerimizin güçlü seslendirilmesini sağlayacağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül ayrıca, bu coğrafyada rekabet ortamından ziyade, iş birliği ruhunun hâkim olmasını sağlamak gerektiğini, doğal ortaklar olarak iş birliği potansiyelini, ulaştırma ve iletişimden, ticaret ve ekonomiye, kültür ve bilimden eğitime kadar her alanda harekete geçirmemiz gerektiğini vurguladı.

Bugünkü toplantıyla halkları temsil eden parlamentolar arasında da kurumsal bir bağ kurulmasından duyduğu memnuniyeti belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu bağın ülkelerimiz arasındaki iş birliğinin gelişmesinde önemli bir rol oynayacağına dikkat çekti.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı