KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül: "Türk Bankacılığıyla Övünüyorum"

04.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül: "Türk Bankacılığıyla Övünüyorum"


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) 50. Kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen resepsiyona katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Türk ekonomisinin ve bankacılık sektörünün gelişme gösterdiğini ve bundan gurur duyduğunu dile getirdi.

 

 

Dünyada yaşanan finansal kriz düşünüldüğünde, bankacıların başı dik bir şekilde bir araya gelebilmelerinin kolay olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, son dönemde yabancı muhataplarıyla görüştüğünde, Türk bankacılığıyla gönül rahatlığıyla övünebildiğini, bunun da gurur verici olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, ekonominin gelişmesi ve büyümesinin önce tasarrufların mevduat şeklinde toplanması, sonra mevduatların kredi verilerek sanayiye aktarılmasıyla mümkün olduğunu vurgulayarak, bu süreçte bankaların çok önemli fonksiyonları bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'de 2001 yılındaki krizden tüm kesimlerin etkilendiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, "Bunun maliyetleri ödendi, ama oradan ders alındığı için Türkiye yeniden yapılandırıldı. Mali sektör yeniden yapılandırıldı. Birçok banka birleşti. Yeniden her şey düzgün hale getirildi. Bunun üzerine de Türkiye ekonomisi canlandı. Şüphesiz sadece bankacılık sektöründe değil, diğer alanlarda da köklü reformlar yapılınca el birliği içinde Türkiye bugünkü güçlü haline geldi" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, harcama paritesine göre dünyanın 15. büyük ekonomisi olan Türkiye'nin çabalarının tüm dünya tarafından takdir gördüğünü, IMF, Dünya Bankası ve dev finans kurumlarının Türkiye ile ilgili güzel sözler söylediklerini aktardı.

"Bankalarımız Bu Krizi Sağlam Karşıladı"

Cumhurbaşkanı Gül, "Bu kürenin içinde yaşayan herkes öyle veya böyle bundan etkilenecektir. Önemli olan bunu iyi bir şekilde atlatabilmektir. Mutluyuz, bankacılık sektörümüz bu problemi sağlam bir şekilde karşıladı. Bunu içeride sadece bizler değil, dışarıda da herkes böyle ifade ediyor. Ama bu demek değildir ki bu krizden etkilenmiyoruz. Şüphesiz ki herkes etkilenmeye başlamıştır bundan. Onun için bunu en iyi şekilde yönetmek, en iyi şekilde bunun içinden çıkmak gerekiyor. Aslında ekonomiye bir bütün olarak bakmak gerekiyor. Tasarruf edenler, bankalar, sanayiciler ve ticaret erbabı... Hepsine bakmamız gerekiyor. Böyle kriz dönemlerinde hepsi dayanışma içinde olursa zor durumdan çıkılabilir" diye konuştu.

Ekonomiyle ilgili tüm birimlerin Türkiye'nin olağanüstü bir dönemden geçtiğinin farkında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, bu tür dönemde en çok ihtiyaç duyulan şeyin hükümet, bankalar, iş aleminin temsilcileri ve her kesimin çok yakın diyalog ve işbirliği içinde bulunması olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Gül, birkaç yıl sonra büyük fırsatların doğacağını, bunun için de bugün yapılacak işlerin vaktinde yapılması gerektiğini ifade etti.

"Türkiye'nin Bu Krizden Güçlü Çıkacağına İnanıyorum"

TBB'ye yaptığı ziyarette, bankaların genel müdürleriyle verimli bir görüş alışverişinde bulunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, "Ben, cumhurbaşkanı olarak bu süreç içinde üstüme düşenleri yapma gayreti içindeyim. Türkiye'nin bu krizden güçlü bir şekilde çıkacağına inancım tamdır" dedi.

"Türkiye açısından şimdi ne büyük bir telaş göstermeliyiz, ne de hiçbir şey yokmuş gibi davranmalıyız. Büyük bir bilinç içerisinde, büyük bir gayret içerisinde, el birliğiyle hareket ederek bu süreçlerden sağlıklı bir şekilde çıkmamız gerektiğine inanıyorum. Böyle bir günde, zannetmiyorum ki başka ülkelerdeki bankaların yöneticileri bir araya gelip cesur konuşmalar yapabilsinler, kendilerini gösterebilsinler" diyen Cumhurbaşkanı Gül, şimdi daha çok dayanışma içinde olunması gerektiğine vurgu yaptı.

Konuşmasının ardından, TBB 50. kuruluş yıldönümü onur ödülünü Prof. Dr. Seza Reisoğlu'na veren Cumhurbaşkanı Gül, aynı gün Ankara'ya döndü.

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı