KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanlığı Bütçesi TBMM Plan Bütçe Komisyonu`nda Görüşüldü

04.11.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanlığı Bütçesi TBMM Plan Bütçe Komisyonu`nda Görüşüldü.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, TBMM Plan Bütçe Komisyonu`nda cumhurbaşkanlığı bütçesi hakkında bilgi verdi.

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen’in konuşmasının tam metni aşağıdadır:

“Sayın Başkan,

Komisyonun Sayın Üyeleri,

Cumhurbaşkanlığı Bütçesini takdime başlamadan önce hepinizi saygı ile selamlıyorum.

Cumhurbaşkanlığının 2009 yılı bütçesi için öngörülen toplam miktar 69.300.000 YTL’dir. Bu bütçenin tespitinde Cumhurbaşkanlığı yüce makamının özellikleri ve ihtiyaçları belirleyici olmuştur.

Bu yüce makamın hizmetlerinin ihtiyaçlara cevap verecek şekilde, aksatılmadan ve ülkemizin büyüklüğüne yakışır tarzda yürütülmesi takdir edeceğiniz üzere büyük önem arz etmektedir.

Cumhurbaşkanlığı 2009 Mali Yılı Bütçesi verileri ekli cetvelde sunulmuştur. Bu çerçevede, bütçemiz ile ilgili olarak şu hususları açıklamakta yarar görüyorum.

Sayın Başkan, Sayın Üyeler,

Bildiğiniz üzere Sayın Cumhurbaşkanımız görevde bir yılını tamamlamıştır. Yüklenmiş olduğu yüksek sorumluluğun gereği olarak ülkemizin çağdaş uygarlık düzeyine ulaşması amacıyla büyük gayret sarf etmektedir. Bu hassasiyetle, geçtiğimiz yıl olduğu gibi önümüzdeki dönemde de Sayın Cumhurbaşkanımız ülkemizin uluslararası itibarının yükseltilmesi girişimlerini sürdürmeye devam edecektir.

Bölgesinde ve Dünyada nüfuzu sürekli artan ve istikrar unsuru olan ülkemiz, önümüzdeki dönemde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin üyesi sıfatıyla uluslararası toplumu ilgilendiren birçok konuda daha önemli roller oynayabilecektir. Sayın Cumhurbaşkanımız, bu göreve seçilmelerini takiben, ilk yurt dışı ziyaretlerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yaparak, Kıbrıs Türk halkının haklı davasına ve Ada’da adil ve kapsamlı bir çözüme verdikleri desteği teyit etmişlerdir.

Bilahare Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan’a yaptıkları ziyaretlerle diğer Türk Cumhuriyetleriyle en yüksek düzeyde temaslar tesis etmişlerdir.

Bu ziyaretlerin kısa sürede iade edilmiş olması da tüm Türk Cumhuriyetleriyle tesis etmek istediğimiz dostluk ve kardeşlik ilişkileri ile güçlü iş birliğinin karşılıklı siyasi iradeye dayandığının bir göstergesidir.

Avrupa Birliği’yle sürmekte olan katılım müzakerelerini teşvik eden temaslar da Sayın Cumhurbaşkanımızın gündeminde geniş yer tutmuştur.

İngiltere Kraliçesi, Avusturya Cumhurbaşkanı ve AB Komisyonu Başkanı’nın Türkiye’ye yapmış olduğu ziyaretler Avrupa Birliği’nin ülkemize olan ilgisinin en üst düzeydeki teyidini teşkil etmiştir. Ayrıca, Balkan ve Kafkas ülkeleri ve Arap-İslam dünyasıyla üst düzeyde sık temaslar yapılmıştır.

Bu temaslar bir yandan Türkiye’nin bölgesel istikrara ve sorunların çözümüne katkısının teyidine fırsat verirken, aynı zamanda Türkiye’nin bölgedeki hayati ekonomik faaliyetlerini teşvik etmiştir.

Sayın Cumhurbaşkanımız önümüzdeki dönemde de diğer faaliyetleri yanında Türk dış politikasının güvenilir, yapıcı ve istikrarlı bir şekilde yürütülmesine katkıda bulunmaya devam edecektir.

İç ve dış temasların yoğun olarak devam edeceği gerçeğinden hareket ederek 2009 yılı bütçemizin ilgili kalemleri bu duruma uygun olarak hazırlanmıştır.

Değerli Başkan, Değerli Üyeler,

Ankara ve İstanbul’daki yerleşkelerimiz takdir edileceği üzere ülkemizin vitrini konumundadır. Sayın Cumhurbaşkanımızın kabul ve çalışmalarının yürütüldüğü ve idare bürolarımızın yer aldığı Ankara ve İstanbul yerleşkelerinde ayrıca geniş ve zengin diyebileceğimiz ölçüde ormanlık ve yeşil alanlardan müteşekkil yaklaşık 600.000 m² arazi bulunmaktadır.

Söz konusu yerleşkelerde bulunan hizmet yapılarımızda ve sözü edilen alanlarda yakın dönemlerde onarım ve yenileme yatırımı yapılmamıştır. Tüm uzmanların üzerinde ittifak ettikleri üzere temsil özelliği olan bu alanlarda 7 - 8 yılda bir yenileme yatırımı yapılması zorunlu bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaçtan hareketle Ankara ve İstanbul’daki yerleşkelerimizde bulunan hizmet yapılarında ve alanlarda geçtiğimiz dönemde onarımlara ve yenileme yatırımlarına başlanmıştır.

2008 yılında fiziki yapılarımızın ve teknolojik altyapımızın günümüzün koşullarını uygun bir duruma getirilmesi için önemli adımlar atılmıştır. Ankara yerleşkemizde bulunan Pembe Köşk için alan uzmanlarına yaptırılan çalışma sonucunda ciddi bir restorasyona ihtiyaç olduğu tespit edilmiştir. Pembe Köşk Cumhuriyet tarihimiz bakımından çok önemli bir eser ve kültürel varlığımızdır.

Aslına uygun olarak köşkün restore edilebilmesi için, bugüne kadar çıkartılmamış olan rölevesi yaptırılmış ve Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan gerekli izin alınmıştır. Bu onay sonrası restorasyon projesi hazırlatılarak yenileme çalışması başlatılacaktır. Bu eserin bilimsel ve hukuki tüm gereklerin yerine getirilerek restore edilmesi zorunludur. Bu tür yapılarda gerekli işlem ve süreçlerin tamamlanması uzun zaman almaktadır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın kabul ve çalışma makamı ile Genel Sekreterlik büroları ve resepsiyon salonunun bulunduğu idari binamızın bir kısmının bakım, onarım ve yenilemesi tamamlanmıştır. Kalan kısımlar için proje çalışmaları devam etmektedir.

Ankara’da bulunan diğer hizmet yapılarımızın büyük bir kısmında tamirat ve tadilat işlemleri tamamlanmıştır.

Başta yabancı devlet başkanlarının ülkemizi ziyaretlerinde ikametlerine tahsis edilen Camlı Köşk olmak üzere, diğer yapılarımızın onarım ve yenilenmesi için de proje çalışmaları sürdürülmektedir.

İstanbul’da Tarabya yerleşkesinde yer alan Sayın Cumhurbaşkanımız ve konuk devlet başkanlarının ikametlerine tahsis edilen binalarda yenileme çalışmalarına da devam edilmektedir.

Sayın Başkan, Sayın Üyeler,

Biraz önce belirttiğim üzere Ankara ve İstanbul yerleşkelerimizde çok değerli ormanlık ve yeşil alanlarımız bulunmaktadır. Geçtiğimiz dönem içerisinde bu alanların envanteri çıkartılmış, bakım ve temizlikleri ile birlikte hâlihazır haritaları yaptırılmıştır. Önümüzde dönem içerisinde de peyzaj projeleri yaptırılarak, söz konusu alanlar daha sağlıklı ve estetik bir yapıya kavuşturulacaktır.

Yine geçtiğimiz bir yıl içerisinde teknolojik ve iletişim sistemlerimizde çok önemli iyileştirmeler gerçekleştirilmiştir. Günümüz koşullarına göre çok eskimiş olan ve sık sık arıza yapan elektronik, iletişim ve diğer otomasyon ve güvenlik sistemlerimizin hızla yenilenmesi işlemlerine başlanmış, bu kapsamda bilgisayar, yazıcı, faks, projeksiyon cihazları, kameralar ve fotokopi malzemeleri gibi bilgi sistem donanımları yenilenmiştir.

Bu donanım yenilemesi ve kapasite artırımları yanında, yeni nesil veri tabanı ve yazılım teknolojilerine geçilerek iş ve işlemlerimizin daha hızlı ve güvenilir olması sağlanmıştır.

Cumhurbaşkanlığı resmî internet sitemiz de tamamen yenilenmiş ve temmuz ayında hizmete girmiştir. Çok yoğun bir taleple karşılaşan internet sitemiz günlük ortalama bir milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Bir programımız dolayısayla internet sitemiz bir günde yedi milyon kişi tarafından ziyaret edilmiştir ve Beyaz Saray`dan sonra en çok ziyaret edilen internet sitesi konumundadır.

Bu yoğunluktaki talebin karşılanabilmesi için gerekli teknik yenilemeler de yapılmıştır.

Cumhurbaşkanlığı yerleşkeleri güvenlik açısından da titizlikle korunması gereken mekânlardır. Bu çerçevede konuyla ilgili gerekli düzenlemeler gerçekleştirilmiş olmakla birlikte bunların sürekliliği esastır.

Sayın Başkan, Komisyonun Sayın Üyeleri,

Ekonomik ömürlerini tamamlamış ve işletme maliyeti oldukça yüksek olan taşıtlarımızın önemli bir kısmı geçtiğimiz süreçte tasfiye edilmiştir. Teknik heyet tarafından hazırlanan rapora göre önümüzdeki yıl içerisinde de araç parkımızda bulunan 19 aracın daha ekonomik ömürlerini tamamlamaları nedeniyle tasfiye edilmesi gerekmektedir.

Taşıtlarımızın modellerinin eski olması ve sık sık arıza yapmaları, temsil hizmetleri bakımından sıkıntılara yol açmakta, hizmetlerin aksatılmadan ve güvenli bir şekilde yerine getirilmesi açısından sorun oluşturmakta ve hizmet maliyetlerini de gereksiz yere artırmaktadır. Bu nedenle 2009 yılı bütçesinde taşıt temini için gerekli ödenek öngörülmüştür. Sayın Meclis Başkanının belirttiği gibi biz de burada büyük ölçüde kiralama yöntemini tercih ediyoruz.

2009 yılı bütçemizde personel giderleri için 27.000.000 YTL ödenek ayrılmıştır. Bu ödeneğin belirlenmesinde 2009 yılında devlet memurları için öngörülen maaş artış oranları esas alınmıştır. Cumhurbaşkanlığında çalışan personel için bu bir zorunluluk değildir ama biz ilke olarak devlet memurları için öngörülen maaş artış oranlarını aynen kurumumuzda uyguluyoruz. Ayrıca, halen mevcut kadro sayımızın altında olan personel sayısında hizmet gerekleri dikkate alınarak cüzi bir artış olabileceği düşünülmüş ve söz konusu ödenek tutarı buna belirlenmiştir.

Sayın Başkan,

Sayın Üyeler,

Görüldüğü gibi, bütçe ödeneklerimizin önemli bir bölümü personel ve acil onarım giderlerine ayrılmaktadır. Bu sebeple, geçen sene olduğu gibi bu sene de bütçemizin ve buna ilişkin artışların tamamının Köşk restorasyon çalışmalarına ayrıldığı izlenimini veren haber ve yorumlar gerçeği yansıtmamaktadır.

Belirtmiş olduğum gerekçeler ve ihtiyaçlar çerçevesinde Yüce Makamın hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesini sağlayacak şekilde ve bütçe kaynaklarının verimli ve rasyonel kullanılması ilkelerine bağlı olarak bütçemiz hazırlanmıştır. Bütçe hazırlıklarımızda tasarruf ilkelerine de gereken titizlik gösterilmiştir.

Arz ederim.”

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı