KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül TBMM'nin Açılış Konuşmasını Yaptı: "Tali Tartışmaları Aşarak Yüksek Hedefler Şemsiyesi Altında Birleşmeliyiz"

01.10.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül TBMM'nin Açılış Konuşmasını Yaptı: "Tali Tartışmaları Aşarak Yüksek Hedefler Şemsiyesi Altında Birleşmeliyiz"

 

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye Büyük Millet Meclisi`nin 23. Dönem 3.Yasama Yılı açılış konuşmasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Gül konuşmasında, Meclis`in açılışının bayram gününe denk gelmesinin ülkemizde hoşgörü, işbirliği ve karşılıklı saygıya dayalı bir siyasî iklimin oluşmasına katkıda bulunacağına ilişkin inancını dile getirdi.

“Türkiye, Dünya Ekonomilerinin İçinde Bulunduğu Krizi Fırsata Dönüştürerek Aşabilir”

Uluslararası alanda belirsizliklerin ve güvensizlik duygusunun yaşandığı bir dönemden geçildiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, geçen hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda görüştüğü dünya liderleri ile kronikleşmiş bölgesel ihtilaflara çözüm yolları bulma ve yeni ihtilafların ortaya çıkmasını önleme imkânlarını ele aldıklarını, uluslararası gelişmeleri yakından izlemenin, tartışmalara ve çözümlere katkıda bulunmanın, hem ulusal çıkarlarımızın hem de uluslararası sorumluluklarımızın gereği olduğunu bildirdi.

Dünya ekonomilerinin içinde bulunduğu krizi, ülkemiz için bir fırsata dönüştürmek suretiyle aşmanın mümkün ve gerekli olduğunu bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde ülkemizin 20. yüzyılın başlarında ortaya koyduğu büyük dönüşüm ve modernleşme hamlesinin, bugün 21. yüzyıl şartlarında da hepimize ilham verecek güçlü bir vizyon ve cesaret örneği olduğunu ifade etti.

“Cumhuriyetimizin Yüzüncü Kuruluş Yıldönümünde Türkiye, Dünyanın En Güçlü Ekonomisine Sahip 10 Ülkesi Arasında Olmalıdır”

Cumhurbaşkanı Gül, temel hedefin, Cumhuriyetimizin yüzüncü kuruluş yıldönümü olan 2023 yılında, Türkiye’yi dünyanın en güçlü ekonomisine sahip 10 ülkesi arasına sokmak olması gerektiğini bildirdi.

Türkiye’nin, iç sorunların da eklenmesiyle, küresel gelişmelerden etkilendiğini, bununla birlikte krizin kapsamı ve derinliği dikkate alındığında, ekonomimizin geçmiş dönemlerle kıyaslanmayacak ölçüde dayanıklılık kazandığını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Birliği Müktesabatına uyum sürecine ilişkin hazırlanmakta olan Ulusal Programın hızla uygulanmasının öncelikli ve temel hedefler arasında yer alması gerektiğini vurguladı.

Küresel ısınmanın Türkiye`yi ciddi şekilde etkilemesinin beklendiğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, Kyoto sonrası süreçte, gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında bu sorunun çözümü konusunda yaşanacak müzakerelere bütün ilgili kurumlarla hazırlanmak gerektiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, “Bu çerçevede, yurt sathındaki ağaçlandırma seferberliğine tüm kurumların daha fazla destek vermesini sağlamalı ve arazilerimizin yüzde onunun milli park olması hedefi esas alınmalıdır” dedi.

Özel girişimin ve yabancı sermayenin enerji sektörüne yeterince yatırım yapmasının sağlanması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, bu tür bir yatırım ortamının sağlanması için, belirsizliklerin giderilmesinin şart olduğunu bildirdi.

“Ülkemiz, Eğitim Alanında Reform Niteliğinde Adımlar Attı”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ülkemizin eğitim alanında reform niteliğinde adımlar attığını, son yıllarda bütçe içinde bu alana ayrılan kaynaklarda ciddi artışlar sağlandığını ifade ederek, küresel rekabetçi ortamın sürekli esnekliği, uyumu ve yaşam boyu öğrenimi zorunlu kıldığını ifade etti.

Üniversitelerin, eğitim ve araştırma faaliyetlerine odaklanmalarına ve bunları dinamik bir şekilde gelişen toplumsal ve ekonomik hedefler doğrultusunda gerçekleştirmelerine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, yeni kurulan üniversitelerin de doğru başlangıç yaparak, tüm alanlarda Ar-Ge kültürüne, teknolojik araştırmaya ve innovasyona verilen önemin artırılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, kamuoyunda tartışılan ve rektör atamaları nedeniyle tekrar gündeme gelen Yüksek Öğrenim Sistemi’nin iyileştirilmesi konusunda bütün ilgili kurumları da öneriler geliştirmeye davet etti.

“Ulusal Program Herkesin Katkısıyla Şekillenmeli ve Hızla Hayata Geçirilmeli”

AB ile tam üyelik müzakerelerde sağlıklı bir ilerlemenin olması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Avrupa Birliği’ne tam üyelik yolunda hazırlanmakta olan Ulusal Program`ın herkesin katkısıyla şekillenmesi ve hızla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül, öte yandan Avrupa Birliği’nin de üzerine düşen bazı görevleri yerine getirmesi gerektiğine vurgu yaptı.

“Ülkemizde Saydamlık Düzeyinin Yükselmesine Olan İhtiyaç Devam Ediyor”

Cumhurbaşkanı Gül, ülkemizde saydamlık düzeyinin yükselmesine olan ihtiyacın devam etttiğini bununla birlikte, toplumdaki demokratikleşme ve modernleşmeye paralel olarak, bu alanda göreceli de olsa, iyileşmeler olduğuna dikkat çekti.

Türkiye`nin geleneksel olarak kendi bölgesinde ve uluslararası planda barış, istikrar ve refahın kalıcı olması için yoğun gayret gösterdiğini bildiren Cumhurbaşkanı Gül, “Kıbrıs meselesinde ilkelerimiz çerçevesinde kapsamlı çözüme verdiğimiz kuvvetli destek, Irak’ın toprak bütünlüğünü ve siyasî birliğini muhafaza etme gayretlerine yaptığımız katkı, bu yaklaşımımızın önemli göstergeleridir” dedi.

“Terörle Mücadele Konusunda Kararlılık Esastır”

Cumhurbaşkanı Gül, terörle kararlılıkla mücadelenin önceliklerimizden biri olmaya devam edeceğini, Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerimizin bu uğurda kahramanca verdikleri mücadelenin her türlü takdirin üzerinde olduğunu bildirerek, “Demokrasiye inanç ve bağlılık, topyekun bir sosyo-ekonomik kalkınma anlayışı, terörü besleyen kaynakları ve terörün zeminini büyük ölçüde zayıflatacaktır” dedi.

“Tali Tartışmaları ve Konuları Aşarak, Yüksek Hedefler Şemsiyesi Altında Birleşmek Mecburiyetindeyiz”

Tali tartışmaları aşarak yüksek hedefler etrafında birleşmek gerektiğini, geçmişin kısır çekişme ve tartışmalarının ülkemize maliyetinin ağır olduğunu söyleyen Cumhrubaşkanı Gül, karşılıklı güven ile demokratik tolerans içinde, 21. yüzyılın meydan okumalarına hep birlikte karşılık verilmesi gerektiğini de ifade etti.

Açılış Resepsiyonu

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı