KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Romanya Cumhurbaşkanı Basescu Türkiye'yi Ziyaret Etti

21.08.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Romanya Cumhurbaşkanı Basescu Türkiye'yi Ziyaret Etti


Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün konuğu olarak bir çalışma ziyareti için Türkiye'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Gül, Romanya Cumhurbaşkanı Basescu'yu Çırağan Sarayı'nda karşıladı. Her iki Cumhurbaşkanının görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı gerçekleştirildi.

Cumhurbaşkanı Gül yaptığı açıklamada, AB ile müzakere sürecinde Türkiye'ye kuvvetli destek veren Romanya ile çok yakın ilişkiler içinde olduğumuzu belirtti.

Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Babacan'ın da katıldığı görüşmelerde, ikili ilişkilerin yanı sıra, bölgeyi ilgilendiren konuları da ele aldıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Gül, Gürcistan'da yaşanan gelişmeler hakkında da görüş alış verişinde bulunduklarını aktardı.

Cumhurbaşkanı Gül, Güney Kafkasya'da barış, istikrar ve refah ile işbirliğinin tesisi konusunda Romanya Cumhurbaşkanı Basescu ile benzer görüşleri paylaştıklarını ifade ederek, "Komşumuz ve dostça ilişkiler içinde olduğumuz Gürcistan'ın sorunlarının, toprak bütünlüğü temeli ilkesinde barışçı yollardan çözülmesi gerektiği düşüncesindeyiz" dedi.

Gürcistan Devlet Başkanı Saakaşvili ve Rusya Devlet Başkanı Medvedev ile görüştüğünü bildiren Cumhurbaşkanı Gül, bugün gelinen noktada çatışmaların sona ermiş olmasının, ateşkesin sağlanmış olmasının ve Rusya'nın ateşkese uygun olarak birliklerini çekmeye başlamasının ümit verici olduğunu ve en kısa zamanda kalıcı bir barış ve istikrarın temini için çalışılması gerektiğini ifade etti.

Başbakan Erdoğan'ın Moskova, Tiflis ve Bakü'ye gerçekleştirdiği ziyaretler sırasında Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu kurulması önerisinde bulunduklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Kafkasya'da barış, güvenlik ve istikrarın tam anlamıyla tesisi ve sürdürülebilirliğinin temini bakımından bu platformun oluşturulmasının önem taşıdığını söyledi.

Romanya Cumhurbaşkanı Basescu da yaptığı açıklamada, Gürcistan`daki ihtilafın sebepleri ve sonuçları konusunda iki tarafın aynı görüşte olduğunu görmenin kendisini sevindirdiğini bildirdi. Görüşmede, enerji projelerini de ele aldıklarını ifade eden Romanya Cumhurbaşkanı Basescu, Hazar ve Kafkaslardaki enerji projelerinin devam edebileceği konusunda görüş birliği içinde olduklarını söyledi.

Romanya Cumhurbaşkanı Basescu, Romanya`nın, Türkiye`nin AB müzakere sürecini ve Türkiye`nin AB`ye katılımını desteklediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, akşam, Romanya Cumhurbaşkanı Basescu'nun onuruna bir çalışma yemeği verdi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı