KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

"Silahların Tamamen Susmasını Ümit Ediyoruz"

12.08.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Gürcistan`daki son gelişmelerle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Ertuğrul Apakan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Ünal Çeviköz ve diğer yetkililerden brifing aldı.

Cumhurbaşkanı Gül, verilen brifingin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye`nin Gürcistan`da barış ve istikrarın tesisi için girişimlerini sürdüreceğini, bu çerçevede Gürcistan`ın toprak bütünlüğü ve egemenliğine büyük önem verdiğini ifade etti.

Rusya`nın askerî operasyonları durdurduğu yönünde alınan bilgiyi de olumlu bir gelişme olarak gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Gül, bu gelişmenin kısa süre içerisinde her iki tarafın da teyit ettiği bir ateşkese dönüşmesi ve silahların tamamen susmasını ümit ettiğini ifade etti. Ayrıca bu kararın uygulamasının çok önemli olduğunu ve daha fazla kan dökülmemesi için her iki tarafın da titiz davranması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül, orta vadede ise Başbakan Erdoğan`ın da dün atıfta bulunduğu "Kafkas İstikrar Forumu" fikrinin mühim olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Gül açıklamasında, "Bu siyasî girişimler sürerken hükümetimizin Gürcistan`a insanî yardım operasyonuna derhal başlamış olmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyorum. Türkiye`nin bu yardımları önümüzdeki günlerde de sürdüreceğine inanıyorum. Türkiye, nerede sıkıntı olursa, nerede insanlar bir desteğe ihtiyaç duyarsa barışçı amaçla daima bu desteği göstermiştir. Bunu Kafkaslar`da da Gürcistan`da da göstermektedir. Bunun herkese örnek olması gerektiğine inanıyorum." dedi.

Türkiye`nin bölgesinde barış, istikrar ve refahın genişletilmesi için üzerine düşen görevleri daima yerine getirdiğini ve bundan sonra da yerine getirmeye devam edeceğine işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, "Geçen yıllar Irak, Lübnan`daki olaylar, Filistin olayları ve Kafkaslar`daki, Gürcistan`daki olaylar, bütün bunlar şunu gösteriyor ki; Türkiye bu bölgede daima güçlü olmalıdır, istikrarlı olmalıdır, ekonomisi güçlü olmalıdır, Türk Silahlı Kuvvetleri güçlü olmalıdır ve istikrarını daima muhafaza etmelidir. Bu yönde hepimizin, büyük titizlikle hareket ettiğini görüyorum ve bundan sonra da ülkemize daha fazla sahip çıkmamız gerektiğine inanıyorum." dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, bölgede görev yaparken yaralanan Türk basın mensuplarının Türkiye`ye sağ salim dönebilmeleri için gerekli girişimlerin Dışişleri Bakanlığı tarafından sürdürüldüğü bilgisinin kendisine verildiğini söyledi. Ayrıca Gürcistan`da bulunan Türk vatandaşlarından, Azerbaycan üzerinden Türkiye`ye dönmek isteyenlere kolaylık gösteren Azerî makamlarına teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Gül, Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum boru hatlarında bir sorun olmadığını da sözlerine ekledi.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı