KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Tarihî Gün: Demir İpek Yolu Hayata Geçiyor

24.07.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Tarihî Gün: Demir İpek Yolu Hayata Geçiyor


Bir ticaret hattının ötesinde bir dostluk-barış yolu olacak Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu`nun Türkiye ayağının temeli Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikail Saakaşvili`nin katılımıyla atıldı.

Tarihî törende Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili ve Cumhurbaşkanı Gül birer konuşma yaptı.

Kürsüye ilk olarak gelen Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili, bu tür projelerin gelecekte meyvelerini vereceğini ve üç ülke halkını birbirine yaklaştıracağını belirtirken, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Azerbaycan-Türkiye ve Gürcistan arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde bulunduğunu ve üç ülke arasındaki bu işbirliğinin dünyada örneği olmadığını vurguladı. Aliyev, projenin mevcut ilişkilere daha da katkı koyacağını kaydederek, BTK demiryolu projesinden Asya ve Avrupa ülkelerinin de yararlanacağının altını çizdi.

Cumhurbaşkanı Gül de konuşmasında, Kafkasların refahını artıran bu projenin, bölgedeki bütün ülkelere, istikrara, barışa katkı sağlayan, iyi komşuluk ilişkileri isteyen herkese açık olduğunu bildirdi.

BTK demiryolu projesinin yalnızca üç ülkeyi birbirine değil, Asya`nın ortalarındaki Çin`i Avrupa`nın diğer ucundaki Londra`ya bağladığına işaret eden Cumhurbaşkanı Gül, coğrafyaları, kültürleri birbirine bağlayacak olan BTK`nın kimilerince hayal olarak nitelendiğini, raflara kaldırılıp unutulduğunu, ancak şimdi hayata geçirildiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Gül, projenin, üç ülke arasındaki görüşmeler ve ortaya konan siyasi irade sonucu hayata geçirilmesinin başarıldığını ifade ederek, "Eğer siyasi irade varsa ve ülkelerin yöneticileri kararlıysa, büyük projeler hayata geçirilebiliyor" dedi.

Projeyle yalnızca insanların değil, ticari malların transferinin de kolaylaşacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, böylelikle "adı ilan edilmemiş ekonomik bir bölge" nin ortaya çıkacağını kaydetti.

Konuşmaların ardından üç Cumhurbaşkanı sahnede yer alan harita üzerine raylar yerleştirerek temel atma törenini gerçekleştirdi ve Cumhurbaşkanı Gül`ün isteği üzerine tören alınındaki tren düdüğünü çaldı.

2011 yılında tamamlanması planlanan BTK Demiryolu, Çin`den Hazar Denizi yoluyla Bakü-Tiflis-Kars üzerinden İstanbul`a ulaşacak, İstanbul`dan Marmaray projesi ile Boğazın altından Avrupa`ya varacak, buradan da Manş Denizi`nin altından geçerek Londra`ya kadar uzanacak.

Demiryolu faaliyete geçtiğinde Avrupa`ya yılda 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük; 2034 yılında ise, yılda 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yük taşınması mümkün olacak.

Törenin ardından konuk devlet başkanları onuruna bir yemek veren Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Harp Akademileri mezuniyet törenine katılmak üzere İstanbul`a gitti.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı