KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Türkiye`ye Döndü

13.06.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Türkiye`ye Döndü


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesiç`in davetlisi olarak, 10-12 Haziran tarihlerinde Hırvatistan`a resmî ziyarette bulundu.

11 Haziran Çarşamba günü Zagreb`de Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesiç ve eşi Milka Mesiç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül?ü Cumhurbaşkanlığı Sarayı girişinde karşıladı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Gül ile Hırvatistan Cumhurbaşkanı Mesiç baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulundu. Görüşmelerden sonra yapılan ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye ve Hırvatistan`ı ilgilendiren bölgesel ve uluslararası meselelere değindiklerini kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül, kendisi ve Mesiç`in, özellikle Balkanlar`la ilgili gelişmeler, Bosna Hersek ve Kosova gibi konularda aynı görüşlere sahip olduğunu görmekten memnuniyet duyduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Mesiç ise, iki ülke arasında imzalanan anlaşmaların işbirliğinin zenginleşmesi ve çeşitlenmesini sağlayacağına işaret etti.

Daha sonra, Hırvatistan Parlamento Başkanı Luka Bebic ile Hırvatistan Başbakanı Ivo Sander`i kabul eden Cumhurbaşkanı Gül, Türk-Hırvat İş Konseyi toplantısına katıldı.

Akşam saatlerinde ise, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Stjepan Mesiç Cumhurbaşkanı Abdullah Gül onuruna bir yemek verdi.

Siyasilere İtidal Çağrısı

Cumhurbaşkanı Gül ziyaretinin son gününde Hırvatistan`ın tarihî kentlerinden Dubrovnik`e geçerek, Belediye Başkanı Dubravka Suica ile görüştü. Dubrovnik`te gazetecilerle bir sohbet toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Gül, gazetecilerin iç politikaya ilişkin sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Gül, özetle, "Türkiye, enerjisini kıran kırana iç çekişmelerle harcamamalı. Hele hele böyle bir dönemde bunu hiç yapmamalı. Kritik bir dönemden geçiyoruz. Üstüne üstlük, Türkiye terörle de mücadele ediyor. Türkiye`nin tüm kurumlarının güçlü olması gerek. Tersi olursa geçmişte nasıl ödediysek yine maliyetini öderiz. Demokratik hukukun herkesin saygı duyacağı ilkeleri var. Demokratik ülkelerde nasıl oluyorsa öyle olmalı. TBMM, halk iradesinin en üst düzeyde temsil edildiği yerdir. Oradaki siyasi partilerin bir araya gelip konuşması da önemlidir" dedi. Çözüm konusundaki fikrinin sorulması üzerine de, "Türkiye`de farklılıkları görüşerek, diyalogla ve normal demokratik ülkelerde nasıl oluyorsa o şekilde halletmeye ihtiyaç olduğunu, bunun için gerekli olan demokrasi ve hukukun evrensel ilkelerini en üst düzeyde tutmanın yolunun AB ile müzakere sürecinden geçtiğini" söyledi.

Dubrovnik`te bazı temas ve incelemelerde bulunan Cumhurbaşkanı Gül aynı gün akşam Türkiye`ye döndü.

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı