KİTAPLAR

Fotoğraf Galerisi

Video Galeri

Günün Fotoğrafı

 

Cumhurbaşkanı Gül Makedonya`dan Döndü

05.05.2008
Yazdır Paylaş Yazıları Büyült Yazıları Küçült
Cumhurbaşkanı Gül Makedonya`dan Döndü


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 1- 4 Mayıs tarihleri arasında bulunduğu Makedonya`da önce 15. Orta Avrupa Ülkeleri Cumhurbaşkanları Zirvesi`ne özel konuk olarak katıldı, ardından Makedonya`ya resmî ziyaret gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Makedonya ziyaretinin ikinci gününde 15. Orta Avrupa Ülkeleri Cumhurbaşkanları Zirvesi'nin ikinci oturumunda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bölgenin yeniden yapılanması, ekonomik iş birliği ve entegrasyon alanlarındaki uluslararası çabalarda her zaman en ön sırada yer aldığını belirterek, son yıllardaki güçlü ekonomik performansın bu süreçteki etkisinin büyük olduğunu söyledi.

Hidrokarbon kaynaklarının Türk boğazları aracılığıyla taşınmasının ortaya çıkaracağı çevresel risklerinin son 10 yıldır tartışıldığını belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Karadeniz limanlarından ithal edilen doğal gaz ve petrolün tankerlerle Türk boğazlarından geçişinin Türkiye için ciddi bir endişe kaynağı olduğunu da belirtti.

Toplantının ardından resmî bir ziyarette bulunmak üzere Üsküp`e geçen Cumhurbaşkanı Gül, burada Türk toplumu temsilcilerine yaptığı konuşmada "Hepinizin birlik ve beraberlik içinde olmanızı, yaklaşan seçimlerde sesinizi hür bir şekilde duyurmanızı arzu ediyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 4 Mayıs 2008 Pazar günü Makedonya Cumhurbaşkanı Crvenkovski ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, Türkiye`nin Balkanlarda stratejik bir konuma sahip olan Makedonya`ya çok önem verdiğini, kendi ismiyle tanıdığını, ilk büyükelçiliği açtığını, Makedonya`nın toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine saygı gösterdiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Gül, ayrıca, Makedonya`nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik yapılanmaları içinde yer almasını güçlü şekilde desteklediklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, daha sonra Üsküp`te Eski Çarşı`yı gezdi, restorasyonu tamamlanan Hatuncuk Camii`nin açılışını yaptı ve Türkiye`nin Üsküp Büyükelçiliği rezidansının temel atma törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, iki ülke arasında doğal afetlerin sonuçlarının azaltılması yönünde işbirliğini içeren bir anlaşmanın da imzalandığı ziyaretini tamamlayarak 4 Mayıs Pazar günü Ankara`ya döndü.

 

 

Tüm Haberler

Yazdır Paylaş Yukarı