Köşk Bahçeleri


Cumhurbaşkanlığı, Çankaya Köşkü Yerleşkesi’ndeki 438 dönüm, Tarabya Köşkü’ndeki 148 dönüm ve Marmaris Okluk Koyu’ndaki 25 dönümlük bahçeleriyle Türkiye’nin en zengin floralarından birine sahiptir. Binlerce çeşit bitki türünün yetiştiği yerleşkelerde, 52 bin 164 adet ağaç bulunmakta ve bunların 79 tanesi çok özel asırlık anıt ağaçlardır.

Cumhurbaşkanımızın eşi Sayın Hayrünnisa Gül’ün yakın ilgi ve alakalarıyla, bu zengin floranın en iyi şekilde korunması ve sürekliliğinin sağlanması amacıyla Köşk bahçeleri yeniden düzenlendi.

Bu kapsamda, bitki örtüsü ve ağaç çeşitleri yurt içinden ve dışından getirilen yeni fidelerle zenginleştirilirken, yapılan peyzaj çalışmalarıyla bahçeler daha modern ve estetik bir görünüme kavuşturuldu.

Mevcut bitkilerin ve ağaçların bakımları düzenli olarak yapılırken, ekolojik denge zenginliğini kazandırmak için yeni bitki türleri ithal edildi ve adaptasyonu sağlandı. Böylelikle bitki çeşitliliği ciddi oranda artırıldı.

Son beş yılda, sadece Çankaya Yerleşkesi’ne 24 bin 328 adet ağaç dikilirken, 60 bin metrekarelik çim alan yapılan ilavelerle 245 bin metrekareye çıkarıldı.

Ağaçlandırma ve peyzaj çalışmaları doğrultusunda protokol yolu olarak kullanılan 1 no’lu giriş başta olmak üzere tüm giriş kapılarının iç ve dış çevre düzenlemeleri yapıldı.

Bu alanlarda şekilli bitkilere yer verilirken, şimşir, taksus, leylandi ve konik ladin ön planda tutularak peyzaj yapıldı. Sulama sistemlerinde ise modern tarzda damlama ve otomatik sulama tercih edildi.

Seralar içerisindeki bitkilerin çeşitliliği ve üretimi artırılarak çiçek düzenleme alt yapısına zenginlik katıldı.

Misafirlere yapılan ikramlara doğal lezzetler katmak amacıyla 26 çeşit meyve ve 45 adet sebze-aromatik bitkinin organik üretimine başlandı.

Köşk personelinin görev yaptığı hizmet binaları ile lojmanların çevre düzenlemeleri de ihtiyaca göre yeniden düzenlendi. Personelin motivasyonunu yükseltmek amacıyla aileleriyle birlikte dinlenebilecekleri yeşil alanlar artırıldı. Bu amaçla basketbol ve futbol sahaları ile yürüyüş parkurları, oyun parkları, oturma grupları ile dinlenmeleri için kameriyeler yapıldı. Yeşil alanların düzenli bakım ve temizlikleri yapılarak çevre bilincini arttırıcı düzenlemelere öncelik verildi.

Cumhurbaşkanlığı yerleşkelerinde yapılan bütün faaliyetlerde yaban hayatının devamlılığına büyük önem verilirken, doğal hayatı koruyucu tedbirler alındı. Bu kapsamda bahçenin görselini bozmayacak şekilde yeni kuş yuvaları yaptırılırken, sincaplara doğal ortamlar hazırlandı. Yerleşkeye misafir olan bal arılarına konaklama imkânı sağlandı. Yabani hayatı canlandırmak için yerleşkenin uygun yerlerine kınalı keklik, saka, bülbül, sülün ve peç tavukları salındı.